Ytliga blodkärl-Ansikte,ben

KTP-laser

Vi tar bort ytliga blodkärl med KTP-laser. I princip kan de flesta hudproblem med röd färg behandlas, dvs brustna blodkärl, kärlmissbildningar, röd näsa, diffus rodnad och eldsmärken, etc. Bäst fungerar lasermetoden på ytliga blodkärl i ansiktet. På benen används metoden med fördel på tunna kärl, d.v.s. mindre än 0.5 mm i diameter. För kärl med större diameter får man det bästa resultatet om man kompletterar med injektionsbehandling.

Hur många behandlingar krävs?

Beroende på storlek, utbredning, djup och var kärlet finns varierar antalet behandlingstillfällen. Det är mycket individuellt hur många behandlingar som behövs. Vid tunna kärl i ansiktet kan det räcka med 1-2 behandlingar. Grövre kärl på benen kan behöva åtgärdas fler gånger. För eldsmärken kan 2-3 gånger räcka.

Kommer de laserbehandlade ytliga blodkärlen i ansiktet tillbaka?

Samma kärl kommer inte tillbaka, men nya kan bildas med tiden. Benägenhet för couperosa kan inte avlägsnas. Ofta går det ändå en lång tid innan det t.ex. bildas nya utvidgade kapillärer.

Gör behandlingen ont?

Behandlingen i sig känns ungefär som ett nålstick efter varje ljuspuls. Det kan kännas som om en gummisnodd spänns mot huden, men vanligen är behandlingen inte särskilt besvärande. Genom att metoden i sig bygger på att kärlen hettas upp får man normalt en viss brännskada och därigenom svullnad och rodnad. Detta försvinner dock inom ett par dagar. I en del fall kan vattenblåsor uppkomma, Dessa försvinner snabbt men man ska självklart inte riva på blåsorna vilket kan medföra infektion om man har otur.

Se hur ytliga blodkärl försvinner

Att tänka på före behandling av ben

  • Smörj inte benen på 3 dagar innan behandling! Kladdig fet hud gör att det är svårare att komma in i de minsta kärlen.
  • Undvik vita långbyxor. Ibland kan det bli någon fläck.
  • Ingen gympa samma dag.