Tatuering

Kan man ta bort tatueringar?

Det sägs att tatueringar varar för evigt dock så finns det nu lösningar. Vid laserbehandling passerar laserljuset genom huden och landar på pigmentet som splittras. Pigmentet kan då absorberas upp av hudens celler och sedan transporterar  bort.

Hur många behandlingar behövs?

Det beror på många faktorer:

  • Hur många färger tatueringen har
  • Hur länge den har suttit
  • Hur djupt den sitter

Behandlingarna sker vanligen varannan månad.  Efter en provbehandling kan man bedöma ungefär hur många behandlingar det kommer att krävas

Hur går behandlingen till?

Ljuset från lasern kommer i kraftiga pulser och man flyttar laserhandstycket längs tatueringen. Det känns ungefär som någon spänner en gummisnodd mot huden. Vi anväder skyddsglasögon vid behandlingen.

Gör det ont?

En del tycker att gör väldigt ont medan andra känner av det men tycker att det är acceptabelt. I vanliga fall behövs ingen bedövning. Men de flesta tycker att det gjorde mindre ont att göra tatueringen än att ta bort den.

Efter behandlingen

Nästan direkt blir det hudrodnad. En del får sårläkning under första veckan med en liten skorpbildning över tatueringen. Det är absolut förbjudet att pilla på den. Dels för infektionsrisk, dels för ökad risk för ärrbildning. I en del fall blir det inte sårbildning men det behöver inte betyda att behandlingen är sämre för den skull.

Upprepad behandling

Behandlingarna görs med två månaders (8 veckors) mellanrum. Denna tidsintervall kan inte påskyndas. Dels för läkningsprocessen då det uppstår en brännskada genom behandlingen och dels för att kroppen behöver tid att transportera bort det pigment som ödelagts vid behandling.

Slutresultat

För att ta bort en tauering krävs flera behandlingar varvid man successivt splittar pigmentet och tatueringen syns allt svagare. Hur många behandlingar som behövs beror på antalet färger i tatueringen samt hur länge den suttit och hur djupt den sitter. Vanligtvis är det en ganska lång process, med ca 2 månader mellan varje behandling. En del tatueringar försvinner helt, medan andra kan efterlämna antingen en svag skugga eller rester efter pigmentet. Resultatet av en behandling kan variera från person till person och på olika ställen på kroppen. Någon garanti för att tatueringen försvinner helt  kan aldrig utlovas.