Födelsemärken & vårtor

Viktigt

Eftersom födelsemärken kan utvecklas till malignt melanom bör födelsemärken som man tar bort skickas för mikroskopisk analys (canceranalys).

Behandling

Behandlingen går till så att man med laserljus förångar (bränner) bort vårtan. Den laser vi använder här kallas för koldioxidlaser. Det känns lite men är överkomligt. I vissa fall använder vi injektionsbedövning. I de flesta fall önskar patienten ingen bedövning, förutom på finger- och fotvårtor där vi alltid lägger bedövning.

När laserljuset har förångat vårtan är den helt borta och det blöder inte. Normalt behövs ingen omläggning. Det bildas en tunn skorpa redan under behandlingsdagen, som förstärks under nästa dag. Skorpan sitter i 5-8 dagar. När den fallit av blir det en liten rodnad som sakta bleker bort. När rodnaden blekt syns det oftast ingenting. En behandling är oftast tillräckligt. Finger- och fotvårtor läker dock långsammare då ingreppet är lite mer omfattande.

Födelsemärken

Alla fläckar på kroppen är inte födelsemärken. Det finns flera olika sorters hudförändringar. En vanlig typ av hudförändringar är så kallade seborroiska keratoser. De kan tyckas vara ganska lika vanliga födelsemärken men är vanligtvis mer skrovliga på ytan. Dessa kan man med fördel ta bort med laser eftersom det inte alls blöder vid behandlingen. Det är bara vid läkarbesöket vi kan avgöra vad olika hudförändringar är och hur de skall behandlas.

Vårtor

Hudvårtor kan grovt delas in i två grupperingar: de som är opigmenterade (hudfärgade) och de som är pigmenterade (från ljus- till mörkbruna).

Opigmenterade: Dessa är med få undantag helt godartade. De allra vanligaste är de så kallade “skäggvårtorna” (kan även vara utan hår) i ansiktet. Dessa kan snabbt och lätt behandlas med laser. De s k finger och fotvårtorna är ett slags virusvårtor. Dessa går också att behandla, men här krävs oftast bedövning.

Pigmenterade: Alla hudvårtor som är mer eller mindre pigmenterade måste genomgå en mycket aktsam bedömning. Dock är de flesta även här helt godartade. Har Du haft en hudvårta på kinden i stort sett hela livet och den ej har förändrats är den sannolikt godartad.

Här finns också en grupp så kallade “mjällvårtor” (seborroiska keratoser), som är vanliga i ansiktet samt på bröstet, axlar och rygg. Dessa kommer “med åldern” och är vanligast i åldern 50 år och uppåt. De är typiska till sitt utseende och godartade de skall dock granskas var och ett innan man lätt avlägsnar dem med laser.