Åldersfläckar, fibrom & ärr

Viktigt

Det är av stor vikt att vara uppmärksam på hudförändringar. Om de växer, blir infekterade, är olikfärgade, olikformade, kliar, blöder eller något annat sätt ändrar utseende  bör du kontakta vårdcentralen.

Behandling

Åldersfläckar kan lätt avlägsnas med antingen vår koldioxidlaser eller rubinlaser. Fibrom och ärr går också att behandla med mycket gott resultat – bedömning sker vid konsultation.

Efter behandlingen uppkommer viss rodnad och värmekänsla. De bruna fläckarna ser ofta mörkare ut under några dagar varefter de försvinner.

Vad är vad?

Åldersfläckar är platta ljusbruna eller rödbruna partier på huden. De bildas oftast i ansiktet, på halsen, axlarna, övre ryggen, handryggen och handlederna. Åldersfläckar får man oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Extra känsligt pigment kan också ge upphov till åldersfläckar. Fläckarna kan komma redan i 30-årsåldern men oftast kommer de i medelåldern och senare.

Fibrom är små knutor oftast som små flikar. De kan vara hudfärgade eller pigmenterade. De kan vara plattare eller “champinjon” liknande. Vanligen är de lokaliserade på halsen men kan även förekomma i ansiktet och på övriga kroppen. I vissa fall kan fibrom förväxlas med leverfläckar eller födelsemärken.

Ärr uppstår när ett sår läker, det bildas då ny vävnad från sårkanten. Ny hud bildas över såret men den saknar vissa egenskaper som fanns i den ursprungliga huden. Den nya huden är ofta mindre elastisk och får en begränsad funktion (hår och svettkörtlar saknas). Resultatet blir ett synligt ärr som kan vara mer eller mindre rött i tonen. Sårets djup och storlek avgör till stor del hur huden läker i ärrbildningen.